Mějte krásné bílé zuby
Každý z nás, bez ohledu na věk a pohlaví, chce vypadat dobře. Náš vzhled a zdraví spolu velice úzce souvisí. Dobrým příkladem toho je právě náš chrup. Zdravý chrup je krásný a nikdo nechce mít viditelně zkažené a ošklivé zuby. Proto víme, že si je musíme čistit minimálně dvakrát denně, nejlépe po každém jídle, používat zubní nitě, ústní vody a další. Co ale dělat proto, aby nám zuby nežloutly a pokud už zežloutnou, aby byly opět alespoň z poloviny tak bílé, jako byly původně? Pojďme se podívat na několik tipů.
Správné čištění
Čistění po každém jídle je určitě správné, co ale už většina z nás neví je, že bychom si zuby neměli čistit ihned po jídle. Některá jídla a nápoje kyselého charakteru totiž změkčují zubní sklovinu a my bychom si mohli zuby brzkým čištěním poničit. Je dobré počkat alespoň dvacet minut.
Tvorba slin
Potraviny, které pomáhají produkci slin, jsou pro naše zuby velikým přínosem. Látky v ústech, jako je kyselina, fosfát a vápník demineralizují zubní povrch a právě sliny, jenž obsahují bikarbonát, je neutralizují. Nejlepším pomocníkem jsou mléčné výrobky.
Bělost vašich zubů můžete podpořit také pomocníky, jen máte doma.
Slupky od banánu
Banánová slupka je skoro stejně dobrá věc, jako samotný banán, ovšem v něčem úplně jiném. Zkuste její vnitřní stranou alespoň 2 minut potírat zuby. Je to přírodní způsob, jak je zlehka vybělit. Navíc obsahuje draslík, hořčík, brom a další minerální látky, které napomáhají posílení zubní skloviny.
Jahody
Dalším úžasným ovocem jsou jahody, které obsahují přírodní bělidlo, a zároveň vitamín C. Ten pomáhá odstranit plak z vašich zubů. Jahody rozmačkejte a v silné vrstvě naneste na zuby. Nechte působit 2 – 5 minut a poté opláchněte. Důležité je si poté zuby vyčistit ještě pastou, protože jahody obsahuji, mimo jiné, i kyseliny, které mohou naleptat sklovinu.
Spálený toast
I když to zní zvláštně, pokud se vám stane, že připálíte toast, nevyhazujte ho. Zkuste si s ním potřít zuby a nechat několik minut působit. Poté si ale zuby ještě klasicky vyčistěte.