K nejoblíbenějším typům klimatizace patří v současné době nástěnné klimatizace, které jsou vyráběné v takových designových provedeních, aby dokonale zapadly do každého prostoru. Mezi další výhody těchto klimatizací patří bezesporu snadná a rychlá montáž. Klimatizace slouží nejen k ochlazení vzduchu v místnosti, ale může mít také opačný efekt. Díky klimatizaci si můžete přitopit a také prostor zbavit částečně vlhkosti.

  • Klimatizace je složena ze dvou základních částí:
    1. vnitřní jednotka – bývá umístěna ve vnitřním prostoru, který má zchladit. Ovládá se pomocí dálkového ovladače.
    2. venkovní jednotka– instalace probíhá podle prostorových dispozic. Může být například na balkoně, na střeše, fasádě nebo na zemi.

Při výběru vhodného typu klimatizace rozhodují tři parametry. Výkon, hlučnost spotřeba energie.

klimatizace

K čemu slouží tepelná čerpadla

Mezi moderními pomocníky pro zlepšení komfortu v interiérech se na čelní místo řadí tepelná čerpadla. Ta mohou mít tři základní podoby, podle toho, na jakém principu pracují.

  1. Vzduch/voda– energie je odebírána z venkovního vzduchu a získané teplo je využíváno pro ohřev vody v zásobníku pro teplou vodu nebo pro ohřev vody v topném systému.
  2. Země/voda– tepelná energie je získávána ze země a poté je předána topné vodě. Tento typ výrazně šetří náklady na vytápění.
  3. Ventilační tepelná čerpadla– k vytápění je využívána energie teplého vnitřního vzduchu.

tepelné čerpadlo

Rekuperační jednotky ušetří náklady

Moderní rekuperační jednotky jsou ideálním řešením pro řízené větrání v pasivních či nízkoenergetických budovách. Rekuperace významně šetří náklady na vytápění a dokáže účinně bojovat s nadměrnou vlhkostí. Rekuperace je založena na zpětném získávání tepla z odpadního vzduchu a následném předání tohoto tepla čerstvému vzduchu, který je přiveden zvenku.

  • V teplém období lze rekuperační jednotku využít opačným způsobem.
  • Čerstvý teplý vzduch se ochlazuje pomocí klimatizace.