Kešu ořechy jako součást ořechových směsí i samostatný doping
Bylo by asi zbytečné rozvádět, že ořechy nepatří zrovna k potravinám, které plní denně nákupní košíky v hypermarketech. Bohužel tam stále převažují nezdravé pochutiny a tento trend ještě podporují jejich výrobci. Stačí se porozhlédnout po druzích sušenek, oplatek, čokolád, bonbónů a žvýkaček, které plní regály v opravdu lákavých obalech.
Oříškům se tolik pozornosti nedostává, je to způsobeno i tím, že na sladkosti (bílý cukr) a čokoládu vzniká návyk, a že příliš mnoho cukru také otupuje chuťové buňky a deformuje přirozený pohled na zdravou výživu.
Výjimkou jsou obvykle předvánoční týdny, kdy se ořechy a mandle skupují ve velkém kvůli cukroví, a kdy je mnohdy obtížné je sehnat. Ořechy nakonec skončí jako součást cukroví, ale to není zrovna moudrý přístup. Mnohem chytřejší je po nich sáhnout každý den, jsou to superpotraviny nabité živinami, mnohem kvalitnější, než průmyslově vyráběné sladkosti.
Jaké ořechy si dopřát
Všechny – s humornou nadsázkou lze říci, že je jedno, které si dopřejete. Můžete si je namíchat jako směs se sušenými kousky ovoce a máte zdravou misku na mlsání u televize, u počítače při práci, anebo třeba venku při jízdě na kole, na cestě do školy, zkrátka kdekoli. Ořechy se jen tak nezkazí, můžete je mít namíchané do zásoby jako perfektní doping.
Kešu – zastavme se na okamžik u kešu ořechů nakliceno.cz. Patří mezi exotickými k těm nejchutnějším a také nejzdravějším. Obsahují značné množství aminokyseliny tryptofan, důležité pro tvorbu serotoninu a melatoninu, a to jsou hormony zásadní pro podporu imunity, tedy pomohou i jako prevence proti koronaviru.
Vlašské a lískové – ve směsi s kešu oříšky byste je neměli vynechat, lískové vyniknou v kombinaci s kvalitní čokoládou a vlašské dodávají cenné nenasycené mastné kyseliny omega-3. Ty potřebujeme pro správné fungování mozku a nervů, ale i pro optimální funkci srdce a krevního oběhu.